Arjen kuvat

kymmenen näkökulmaa suomalaiseen todellisuuteen

 
 

Helmikuusta joulukuuhun 2016 kymmenen eri puolilla Suomea asuvaa valokuvaajaa – maallikkoa ja ammattitaiteilijaa – valokuvasi omaa arkeaan, valitsemastaan näkökulmasta käsin. Yhdentoista kuukauden aikana syntyneet kuvat kertovat elämästä monien, rinnakkaisten todellisuuksien Suomessa: yrittäjyydestä, pitkäaikaistyöttömyydestä, lapsiperhe-arjesta, elämästä niin hiljentyvällä maaseudulla kuin pääkaupungin kaduilla.

Suomalaisittain ainutkertaisen laajan projektin lähes 400 valokuvaa kertovat myös menestymisestä ja menetyksistä; kodeista ja kodittomuudesta; yksinäisyydestä ja läheisyydestä; syntymästä ja kuolemasta.

Arjen kuvat -työpajan on organisoinut Valokuvataiteilijoiden liitto, ja se on osa Itä-Suomen yliopiston vetämää Kaksi Suomea -tutkimushanketta. Tutkimushankkeen tavoitteena on yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, journalismia ja valokuvataidetta yhdistäen kartoittaa eriarvoistumiskehitystä 2010-luvun Suomessa. Arjen Kuvat -projektin valokuvat luovutetaan osaksi Suomen valokuvataiteen museon kokoelmia.

Hankkeen rahoittaja on Koneen Säätiö.